МОЗ попередив про загрозу зростання кишкових інфекцій на півдні України: названо час і чинники

Читать на русском
Автор
895
Ян Доброносов, "Телеграф"

Насторожує, що влада України не має даних по окупованих територіях

Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС найближчі два тижні на півдні України будуть важкими з точки зору інфекційної безпеки.

Про це головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів у коментарі "Телеграфу".

На питання журналіста видання, коли чекати піку інфекційного навантаження після теракту на ГЕС і затоплення значних територій, медичний чиновник відповів:

"Пікові показники залежать від багатьох чинників. Перший — це температура, яка, згідно з прогнозами, найближчі два тижні буде доволі висока. На жаль, це буде провокувати саме розвиток біофлори в поверхневій воді. Тому ці найближчі два тижні будуть доволі важкими".

Ігор Кузін
Ігор Кузін попереджає: із зниженням рівня води небезпека не зникає

За словами головного санітарного лікаря України, другий чинник — поведінка людей: "У тому числі те, наскільки вони дотримуються тих чи інших рекомендацій. Покладаємось на те, що місцеві органи влади будуть робити все можливе, щоб не допускати купання і вживання неочищеної води, і ситуація буде контрольована".

За словами Ігоря Кузіна, історично пікові рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції в Україні завжди припадали на липень-серпень: "Важкими з точки зору епідеміологічних загроз для нас будуть і ці два місяці".

На ранок 15 червня, за словами Ігоря Кузіна, на території Херсонської, Одеської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей епідеміологічна ситуація була контрольованою. Однак дані МОЗ стосуються лише територій, які контролюються Україною, даних по окупованим територіям немає.

Ігор Кузін також зазначив, що торік за весь сезон з червня по кінець серпня в Україні було зафіксовано 40 тисяч випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, які пройшли через систему.

Нагадаємо, що у понеділок на Херсонщині відбулося засідання ради оборони області, де було зокрема ухвалено рішення про заборону купання у водоймах, а також визначили процедуру огляду місцевості після спаду води. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у Telegram.

Коли водойми стануть безпечними, поки МОЗ прогнозів не дає.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.