Щоб не зіпсувати зір під час блекауту: як робити йогу для очей

Читать на русском
Автор
3801
Нестабільні джерела світла, як телефони, можуть завдавати додаткових неприємностей нашим очам
Нестабільні джерела світла, як телефони, можуть завдавати додаткових неприємностей нашим очам. Фото Adobe Stock

Кілька простих вправ, які допоможуть активізувати очні м'язи, сприятимуть кращому самопочуттю

Через регулярні російські атаки по інфраструктурі українці вимушені миритися із усе стабільнішими та довшими відключеннями електроенергії. Через них страждають не лише наші плани, а й організм, в тому числі зір. Через регулярне перебування у сутінках очам все важче і важче концентруватися, що викликає додатковий дискомфорт. Кілька топових порад по захисту для зору ми вже давали, а сьогодні підкажемо кілька простих вправ, які лікарі називають йогою для очей. Вони допоможуть активізувати очні м'язи та покращити кровопостачання.

Про це пише "ТСН", посилаючись на поради офтальмолога вищої категорії та головного лікаря клініки VISIOBUD Володимира Мельника. Спеціаліст зазначає, що подібна гімнастика буде важливою і для того, аби сприяти швидшому відновленню слізної плівки на очах.

Загалом поради досить прості, аби з їхнім виконанням могла впоратися навіть дитина:

  • Варто уявити циферблат годинника. Спочатку "сфокусуйтеся" на 12 годині, через 3-5 секунд "подивіться" на шосту. Повільно повторюйте цю вправу 10-15 разів, при цьому не рухаючи головою чи іншими частинами тіла — працювати мають лише очі.
  • По черзі фокусуйтеся на предметах, які знаходяться подалі від вас, але на однаковій відстані. Розглядати всього одну річ можна по 3-5 хвилин, але не забувайте змінювати предмет цікавості.
  • Погляд варто відвести праворуч, а потім ліворуч. Після цього очима варто зробити коло за годинниковою стрілкою, після чого — проти. Цей комплекс слід повторювати мінімум 10 разів.
  • Згадайте про кліпання. Відкривати-закривати очі протягом хвилини допоможе швидкому зволоженню, а також очищенню очних яблук. Можна діяти наступним чином: заплющуйте очі на 10-15 секунд, відпочиваючи, потім покліпайте. Повторювати можна всього 2-3 рази.

Така проста йога буде корисною для вашого зору, якщо ви її виконуватимете двічі-тричі кожного робочого дня. Також не забувайте дозволяти вашим очам ненадовго відпочивати від екранів гаджетів.

Аби забезпечити собі можливість краще бачити у часи блекауту, ми розповідали, якими альтернативними джерелами світла можна замінити звичайні свічки.

Також "Телеграф" пояснював, як можна самотужки зробити "вічний" ліхтарик зі світлодіодів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.