Без яких продуктів не обійтися у разі відключення світла: п’ять важливих правил харчування

Читать на русском
Автор
5239
Про харчування не можна забувати, навіть якщо ви залишилися без води та світла
Про харчування не можна забувати, навіть якщо ви залишилися без води та світла. Фото shutterstock.com

Дієтолог розповіла про нюанси харчування у випадках, коли у вас відключили електрику

Через удари рф по об’єктах енергетики багато українських населених пунктів вимушено зіткнулися з аварійними або віяловими відключеннями електрики та відсутністю води. Тому на випадок подібних НП варто продумати своє харчування ы зробити запас продуктів.

Про те, як харчуватися у разі відключення світла, розповідає дієтологиня Наталія Самойленко на сторінці своєї клініки в Instagram. Медикиня підкреслює, що перебої з водою та світлом – це не привід позбавляти свій раціон поживності. Навіть за надзвичайних умов турбота про свою безпеку й підтримку свого тіла у робочому стані дуже важлива, вважає експертка.

П’ять правил побудови раціону під час нестабільності електромереж:

  1. Правило тарілки. Навіть у таких умовах ваш кожен основний прийом має бути повноцінним. Тобто, на тарілці мають знайти місце і білки, і вуглеводи, і клітковина, жири. Нескінченні перекуси – не вихід.
  2. З білків можна взяти консерви (рибні чи м’ясні у власному соку чи томаті, консервовану квасолю, сочевицю), паштет рибний чи печінковий, кисломолочні продукти (сир – моцарелла, фета, бринза, твердий, витриманий), хумус.
  3. У якості вуглеводів — хліб (бажано наповнити його максимально клітковиною — вибирати з цільного зерна, з висівками або насінням), хлібці, лаваш, крупи як сухі, так і консервовані, сублімовані супи. Слід додати коренеплоди (морква, буряк). Буряк можна придбати готовий до вживання у вакуумній упаковці. Крупи можна залити водою і залишити на ніч. На перекус вибирайте сухофрукти (але помірно), батончики протеїнові або з горіхами та сухофруктами, пастилу.
  4. Клітковина. Свіжі продукти (зелень, листя, капуста, огірки, томати, перець, цибуля, часник, а також яблука, груші, виноград, цитрусові, банани), ферментовані (квашена капуста, огірки, помідори), кабачкова ікра, консервовані горошок та кукурудза.
  5. Жири: олія, горіхи, насіння (льону, кунжуту, гарбузове, соняшникове), оливки, маслини, сало, печінка тріски, горіхова паста.

Дієтолог рекомендує відварювати яйця або нежирні сорти м’яса, коли з’являється світло або за допомогою газових приладів. Також медик закликала тримати запас води і їжі, що не псується. А ще не забувайте утилізувати харчові продукти, якщо порушено температурний режим зберігання.

Раніше "Телеграф" писав, які продукти потрібно їсти взимку і на що важливо звернути увагу при складанні зимового меню.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.