Харчування у стресових умовах: 5 важливих правил, щоб не переїдати

Читать на русском
Автор
544
Як не переїдати під час стресу
Як не переїдати під час стресу. Фото vesti.ua

Впоратися з переїданням під час війни можна

Війна виштовхує людину зі звичного комфорту. Це призводить до стресового стану, що спричиняє масу невірно прийнятих рішень, особливо в плані харчування. Багато хто починає страждати від переїдання, що у свою чергу провокує проблеми із травленням, невдоволення зовнішнім виглядом.

Психолог Вікторія Забуга розповіла, як вийти зі стану "стресового переїдання".

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Як не переїдати під час стресу — 5 правил

  1. Жодних заборон. Якщо забороняєш – більше хочеш. Дуже часто заборони провокують підвищену тривогу і в період, коли ми стресуємо і нашому організму потрібна одна нещасна цукерка – ми її забороняємо, тривога зростає, ми не витримуємо і замість однієї цукерки з’їдаємо кілограм.
  2. Режим. Якщо ваше харчування виглядає хаотично, дотримуйтесь режиму: 3 повноцінні прийоми їжі (повноцінних — обов’язково складні вуглеводи: каші, картопля, м’ясо або риба, овочі) і перекуси за бажанням, і як правило перекуси потрібні. Дозвольте собі після повноцінної їжі маленький десерт.
  3. Гігієна сну. Зараз новини не радують, а особливо перегляд стрічки новин перед сном може викликати безсоння або навіть нічні жахи. Тому перед відпочинком не читайте новини, в ідеалі відкладіть повністю гаджет хоча б за годину до сну. А якщо і хочеться покопатися в телефоні, виберіть інший, приємніший контент.
  4. Ритуали для сну. Влаштуйте собі ритуали, які ви виконуватимете щодня перед тим, як йти спати. Наприклад, прийняти душ – поставити склянку води біля ліжка – розстелити ліжко – провітрити кімнату – заварити чай тощо. Якщо кожен день виконувати ці ритуали перед сном (у кожного вони будуть свої), організм розумітиме, що наближається час до сну і заснути буде легше, а сон стане міцнішим.
  5. Знайдіть заняття, які заспокоюватимуть вас, крім їжі. Що завгодно, перегляд відео з котиками – ок, прогулянка – клас, фільм – чудово, а якщо ще попрацюєте над своєю тривогою та емоціями, зробите самоаналіз – так це взагалі чудово.

Раніше відомий дієтолог Світлана Фус назвала продукти, які підтримають організм у стресових умовах.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.