Аптечка на випадок війни: 15 речей, які обов’язково мають бути у "тривожній валізці"

Читать на русском
Автор
9407
Аптечку на випадок НП краще складати завчасно
Аптечку на випадок НП краще складати завчасно

Лікарка розповіла, які препарати та ліки варто купити і підготувати про всяк випадок

На фоні обговорення ймовірності вторгнення Росії в Україну українцям дають поради щодо складання "тривожної валізки", важлива частина якої – медичні препарати. Які ліки покласти в аптечку на випадок війни повідомила львівська лікарка-терапевтка Наталія Шоробура на своїй сторінці в Фейсбук.

За словами лікарки, побороти тривожність і паніку, що викликана загостренням навколо теми повномасштабної війни РФ проти України, допоможе чітке планування і підготовка. Однією з таких дій може бути формування розширеної аптечки.

Лікарка рекомендує покласти в "тривожну аптечку" 15 речей:

  1. Речі, які допоможуть зупинити кровотечу: бандажі, ножиці, стерильний бинт, джгут або турнікет, пластир у бабіні, протиопікові бандажі, "Бепантен" або засіб для загоєння ран.
  2. Рукавиці нестерильні, маски медичні.
  3. Жарознижуючі препарати (як-от "Ібупрофен", "Парацетамол") і термометр.
  4. Таблетки від алергії, мазь з гідрокортизоном.
  5. Аспірин по 100 або 150 мг (на випадок підозри серцевого нападу).
  6. Антибіотик в мазі.
  7. Антисептик безспиртовий і спиртовий.
  8. Пластинка "Каптоприлу" по 25 мг (для тих, у кого через нервування може підвищитися тиск), інші ліки для базової терапії тиску.
  9. Пачка уросептиків чи пакетик "Фосфоміцину" тим, хто страждає на цистит.
  10. Презерватив.
  11. Судинозвужуючі краплі в ніс і фізрозчин для промивання (ампули пластикові).
  12. Кілька пачок електролітів, що розводять у воді (у випадках діареї, блювання, зневоднення).
  13. На крайній випадок — таблетка "Імодіуму (Лопераміду)" дорослим при сильній діареї. Але, додає лікарка, цей препарат не ліквідує причину, а маскує симптоми.
  14. Якщо ви стикалися з анафілактичним шоком чи важкими приступами астми стане в нагоді "Епіпен" – розчин епінефрину у шприці-ручці. Препарат, на думку лікарки, може врятувати життя під час важкої алергічної реакції й нападу астми, але варто мати дозвіл на його застосування від сімейного лікаря.
  15. Клапан для дихання "рот у рот".

Терапевтка підкреслила, що назви препаратів є лише варіантами, головним у виборі є діюча речовина.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що число російських військових біля кордонів України значно зросло, як свідчать дані розвідки. Повідомлення про ймовірні плани Росії щодо наступу з’являються мало не щодня. У зв’язку з цим, українцям радять зібрати комплект речей на випадок загострення ситуації. Що покласти до "тривожної валізки" – дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.