Ботулізм в Україні: де зафіксували нові випадки та чим небезпечна хвороба

Читать на русском
Автор
При підозрі на ботулізм краще звертатися до лікаря.
При підозрі на ботулізм краще звертатися до лікаря.. Фото telegraf.com.ua

За останні дні в лікарню потрапили чотири людини.

В Україні реєструють дедалі більше випадків ботулізму. Останній виявили на Запоріжжі, де трохи більш як три місяці тому захворювання вже призвело до смерті жінки. Два нові випадки зараження зафіксували у Бердянську.

Про це повідомляє сайт місцевої міськради.

Імовірним джерелом зараження стала неякісна риба — в’ялені лящ або плотва приготовлені вдома. Обидва отруєні небезпечним токсином — члени однієї сім’ї.

Менш як за місяць до цього ще два випадки ботулізму фіксували на Харківщині — там його спричинила банка консервованих грибів. З тієї ж причини у листопаді лікарню потрапили мати та син у Чернівецькій області. Гриби вони збирали самі.

Нагадаємо – ботулізм на вигляд визначити неможливо. Бактерія, що виділяє токсин, може бути в консервації, консервах, рибі без термічної обробки. Щоб виключити захворювання, рибу чи продукти потрібно варити не менше 10-15 хвилин у киплячій воді. Хоча ботулізм частіше виявляють у літню пору, небезпека зберігається цілий рік. Причиною може стати недостатнє дотримання заходів гігієни під час приготування або неправильне зберігання продуктів.

Симптоми ботулізму:

  • втрачається або порушується зір на близькі дистанції
  • у роті відчувається сильна сухість
  • втрачається голос
  • зростає стомлюваність
  • шлункові порушення — нудота, блювання, пронос
  • проблеми з контролем м’язів шиї та кінцівок.

Для важчих випадків характерна аритмія, посилене серцебиття, тяжкість у ковтанні та диханні.

Ботулізм можна вилікувати за ранньої діагностики, в тому числі і за допомогою антитоксину. Проте в Україні щорічно реєструють до десяти смертей від захворювання, 2021 року їх уже не менше шести.

Раніше "Телеграф" писав про випадки поліомієліту на Західній Україні — дітям проводять екстрену вакцинацію.

Важливо! Цей матеріал підготовлений журналістом "Телеграфа" на підставі актуальних досліджень та має інформаційний характер, а не заклик до дії. Будь-яке рішення щодо здоровʼя має бути узгоджене з вашим лікарем.