Лікар розповів, як "помолодшав" коронавірус і чи допомагає вакцина

Читать на русском
Автор
1327
Коронавірус в Україні восени прискорив темпи Новина оновлена 05 листопада 2021, 18:37
Коронавірус в Україні восени прискорив темпи. Фото telegraf.com.ua

За словами лікаря, ліжка у лікарнях заповнюються миттєво

В Україні лікарі помітили, що цієї осені молоді люди стали частіше хворіти на коронавірус у важкій формі. Але вакцинованих у реанімаціях – немає. Про це сказав у розмові з "Телеграфом" кандидат медичних наук, засновник Національної експертної групи з інфекційного контролю NEGIC, лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

За словами медика, навесні коронавірус набирав обертів протягом 1-1,5 місяця, тобто за цей період у лікарнях заповнювалися всі місця. Тоді як цієї осені — ліжка займаються блискавично, буквально за тиждень.

Крім того, епідеміолог говорить про зміну віку хворих.

"Восени 2021 року ковід значно "помолодшав", зокрема, якщо ми говоримо про важкі форми. Якщо раніше в реанімацію переважно потрапляли 70-60-річні, то на сьогоднішній день це вже і 40, і 30, і навіть 19-річні", — розповів Александрін.

При цьому медик зазначив, що вакцинованих у реанімаціях немає.

Водночас лікар акцентує на високому показнику летальності серед хворих на ковід у нашій країні. Як відомо, Україна тримається в лідерах із захворюваності, а також щодо смертності серед країн і Європи, і світу.

Додамо, що Всесвітня організація охорони здоровʼя використовує для позначення варіантів ковіду літери грецького алфавіту. Так, є штами "Альфа", "Бета", "Гама", "Дельта" — який і активізувався зараз в Україні.

Нагадаємо, у четвер, 4 листопада, в Україні зафіксували черговий ковідний антирекорд. Число хворих за добу наближається до 30 тисяч.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що найбільш спокійна обстановка з коронавірусом складається в Кропивницькому та Херсоні, а ось найгірше показники демонструють Дніпро, Одеса, Харків, Житомир та Київ.