Вітаміни C, D і цинк: доктор розповів, чим шкідлива "перша допомога" при коронавірусі

Читать на русском
Автор
1486
Чи допомагають вітаміни при лікуванні COVID-19
Чи допомагають вітаміни при лікуванні COVID-19. Фото depositphotos.com

Надмірне вживання вітамінів цих груп може нашкодити організму

В Україні на фоні сплеску захворюваності коронавірусом у аптеках зростає попит на вітаміни, зокрема групи C, D та цинк. Однак, лікарі зазначають, що їх вживання ніяк не допоможе при лікуванні COVID-19 і навіть може нашкодити.

Про це розповів лікар Тарас Жиравецький у власному Telegram-каналі.

За його словами, вживання вітаміну C, вітаміну D та цинку має такий же вплив на перебіг коронавірусу, як і гомеопатія, чи народна медицина. Іншими словами — взагалі ніяк не впливає. 

Більше того, зазначає доктор, при вживанні надмірних доз можливі побічні реакції, які суттєво погіршують і без того погане самопочуття при COVID-19:

  • від вітаміну C можна отримати алергічний висип на шкірі;
  • вітамін D у великих дозах підвищують рівень кальцію в крові, що викликає слабкість, сонливість, нудоту, болі в животі, спрагу, порушення у роботі шлунково-кишкового тракту;
  • а від надмірного споживання цинку може сильно нудити.

Додамо, що ВООЗ та Міністерство охорони здоров’я України не рекомендує вживати вітаміни у надмірній кількості при лікуванні коронавірусу. Позитивного впливу на перебіг хвороби це не має. Крім того, у кожної з групи вітамінів є свої рекомендації щодо застосування та дозування.

Довідка

Вітамін C — необхідний для забезпечення імунного захисту та стабілізації психічної діяльності. Його рекомендують вживати з 14 років лише по 1 таблетці на добу. Максимально допустимий період вживання — 10-15 діб, однак тривалість лікування для кожного пацієнта визначає лікар.

Вітамін D — так званий "сонячний вітамін", який сприяє переходу кальцію з крові в кісткову тканину і запобігає розвитку рахіту у дітей. Рекомендований прийом для всіх вікових груп — 50 мг/день, при надмірному споживанні можуть виникати гіперкальціурія та гіперкальціємія.

Цинк — потрібен для роботи імунної системи, регуляції активності генів, загоєння ран та роботи мозку. Безпечна доза цього препарату коливається від 5 до 12 мг/добу в залежності від віку та ваги. Добову дозу цинку варто вжити за 2-5 прийомів, а передозування ним супроводжується нудотою, судомами, діареєю та послабленням імунітету. До того ж, добавки цинку можуть значно погіршувати засвоєння низки антибіотиків, що при коронавірусі може мати суттєві негативні наслідки.

Як повідомляв "Телеграф", експерт розповів, коли і чим краще збивати температуру при коронавірусі.