Лікар пояснив, чому "Дельта"-штам ковіду часто приводить до лікарні

Читать на русском
Автор
682
Штам "Дельта" провокує більш тяжкий перебіг хвороби
Штам "Дельта" провокує більш тяжкий перебіг хвороби

Раніше сімейним лікарям вдавилося допомагати пацієнтам із COVID-19 без госпіталізації, але "Дельта" ускладнила ситуацію

Штам коронавірусу "Дельта", який швидко передається, переноситься важче. Через це велика кількість українців потрапляє на стаціонарне лікування, відповідно – заповнюється кількість ліжок по регіонах країни. Про це "Телеграфу" сказав головний лікар одного з медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

Медик зазначає, що зміненим вірусом швидко інфікуються ті, хто не хворів. Мало того, протікання хвороби у випадку з "Дельтою" є досить важким.

"Падає сатурація, і в кінцевому результаті потрібен кисень. А кисню вдома немає, відповідно – людина мусить їхати в лікарню. А якщо двоє чи троє членів родини одночасно захворіють? Тож без лікарні ніяк. Має бути кисень", — пояснив Жиравецький.

Лікар каже, що під час попередніх хвиль ковіду сімейним лікарям було легше допомагати хворим, якщо ті лікувалися вдома. З "Дельтою" ситуація з домашнім лікуванням складається тяжче. Медик додає, що ліки, що застосовувалися раніше, не спрацьовують.

Як зазначає експерт, лікування ковіду не триває 2-3 дні, а в лікарню потрапляють "важкі" пацієнти. Тож регіони потребують достатнього ліжкового фонду.

"Система охорони здоров’я була більш підготовлена, ніж минулого року. Але вже майже вся заповнилася. Потрібно розгортати багато ліжок", — каже Жиравецький.

Додамо, про кількість заповнених лікарняних ліжок свідчать дані моніторингу Ради національної безпеки України. Більша частина областей перевищила 50% зайнятих ліжок або наближається до цього.

Заповненість лікарень із хворими на коронавірус в Україні
Заповненість лікарень в Україні. Дані: health-security.rnbo.gov.ua

Нагадаємо, в Україні через загрозливу ситуацію з коронавірусом до "червоної" зони переходить перша область – Херсонська. Найжорсткіші карантинні обмеження там почнуть діяти вже 15 жовтня.