Головний біль та слабкість: які ще побічні ефекти виникають після третьої дози щеплення

Читать на русском
Автор
Після приймання "бустерної дози" щеплення може виникнути ряд побічних ефектів
Після приймання "бустерної дози" щеплення може виникнути ряд побічних ефектів. Фото cdc.gov

Більшість із них такі, як і після другої дози.

Науковці дослідили побічні ефекти, які можуть виникнути після отримання третьої дози щеплення вакцинами Pfizer/BioNTech і Moderna. Найчастіше люди зіштовхуються з біллю у місці, куди кололи препарат, набряком та почервонінням.Також може відчуватися загальна слабкість.

Про це в пʼятницю, 1 жовтня, повідомляє Центр контролю та профілактики захворювань США. 

Учасниками дослідження стали більше ніж 22 тисячі осіб, котрі мають слабкий імунітет і знаходяться в групі ризику. Вони погодилися зробити щеплення і зробили це в період з 12 по 19 вересня. Для проведення експерименту використовувались лише вакцини Moderna та Pfizer/BioNTech.

Згодом науковці зробили висновок, що 71% людей, котрі зробили щеплення, відчували біль та мали почервоніння у місці інʼєкції. Загалом 56% з усіх вакцинованих відчували загальну слабкість і 43% головний біль. На погане самопочуття скаржилися 28% осіб.

Також вчені відзначили, що деякі з учасників дослідження після отримання третьої дози вакцини відчували біль в животі та мʼязах, мали розлад шлунково-кишкового тракту. 

Варто відзначити, що серед вакцинованих 28% людей наступного дня не змогли виконувати свої звичні справи, 11,3% осіб не пішли на навчання чи роботу. Деякі з них звернулися до лікаря — 1,8%. Були навіть ті, кого госпіталізували до лікарні — 0,1% людей. 

Після вакцинації Moderna та Pfizer/BioNTech люди частіше відчували локальні побічні ефекти, рідше — системні, тобто ті, котрі відчувалися за межами місця інʼєкції.

Раніше "Телеграф" повідомляв, для кого з українців вакцинація може стати обовʼязковою.