Відлуння COVID-19 — у кожного третього: від яких симптомів люди страждають навіть через півроку після одужання

Читать на русском
Автор
Найчастіше люди ще довгий час страждають депресією
Найчастіше люди ще довгий час страждають депресією. Фото Відкриті джерела

Симптоми коронавірусу можуть зберігатися навіть через 3-6 місяців після повного одужання

Вчені за підсумками нового дослідження зробили резонансну заяву: у третини перехворілих коронавірусом людей хоча б один із симптомів хвороби зберігається на довгий час. Його можна виявити навіть через півроку після одужання.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на групу експертів з Оксфордського університету, Національного інституту медичних досліджень (NIHR) і Оксфордського центру біомедичних досліджень здоров’я (BRC).

В рамках дослідження вчені вивчили історії хвороб 270 тисяч американців, які хворіли 3-6 місяців тому. У 37% людей залишався хоча б один тривалий симптом ковіду:

  • втома;
  • больові відчуття;
  • підвищене занепокоєння;
  • депресія;
  • проблеми з диханням і інші.

Найчастіше люди після коронавірусу скаржилися на депресію: її виявили у 15% перехворілих людей, які брали участь в дослідженні.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що зараз по світу поширюється мутація "Дельта", яка, в основному, вражає молодих людей і дітей. Перші симптоми можна відчути ще в перші ж дні — спочатку з’являються болі в литках, нежить, слабкість, температура. На 3-5 день хвороби у основної маси людей починають змінюватися смакові відчуття, температура стає ще вищою і починається кашель. У ці ж дні можуть початися проблеми з кишечником і нудота.