Вода корисна, але може і нашкодити: вчені розповіли, скільки рідини людині потрібно випивати за добу

Читать на русском
Автор
614
Вода важлива для організму
Вода важлива для організму. Фото ferra.ru

На кількість випитої води впливає не тільки вага людини, але і спосіб життя, погодні умови

Вживання води для будь-якої людини обов’язкове, але для кожного є своя норма, скільки потрібно випити рідини протягом дня. Як надлишок води в організмі, так і дефіцит, можуть привести до проблем зі здоров’ям.

Про це повідомляє Національна академія наук, інженерії та медицини.

Якщо людина п’є недостатню кількість води, вона може зіткнутися зі зневодненням організму. Головними ознаками є сухість у роті, підвищений тиск і температура, головний біль, печіння в очах, сонливість і запаморочення.

Занадто багато випитої води також погано позначиться на здоров’ї — це стан називається гіпергідратація. Симптоми дуже схожі на ті, які можуть проявлятися після отруєння алкоголем — слабкість у м’язах, нудота, судоми.

Таким чином, надмірна кількість випитої води також погана для людини, як і недостатня, тому дуже важливо, щоб був баланс.

Знайти його можна, якщо враховувати вагу людини. Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла. Наприклад, якщо людина важить 70-75 кг, то їй потрібно випивати 2800 — 3000 мл в день. Крім того, мова йде не тільки про воду, а й про рідини, які надходять в організм з їжею.

Також потрібно брати до уваги погодні умови, спосіб життя та умови, у яких знаходиться людина.

"Коли ви занадто багато п’єте через силу, обсяг води у вашому організмі зростає, а рівень натрію в крові падає", — розповідає нефролог Мітчелл Рознер з Університету Вірджинії (США).

Людський організм втрачає воду через шкіру, легені, сечовий міхур і кишківник.

Таким чином, влітку люди втрачають більше води, ніж взимку.

Якщо вживати недостатню кількість води, то буде знижуватися обсяг крові в системі кровообігу, що призведе до погіршення постачання кисню до серця.

Якщо ж води в організмі занадто багато, в крові знижується рівень натрію. Тоді людина стикається з гіпонатріємією, в результаті чого можуть виникнути порушення в роботі серцево-судинної системи.

Взагалі, науковці рекомендують пити стільки води, скільки вимагає організм.

Є кілька головних ознак того, що людині потрібно збільшити кількість випитої в день води: біль, дискомфорт, хрускіт в суглобах; тьмяність шкіри, слабкість і навіть втрата м’язової маси.

Раніше "Телеграф" повідомляв про особливості правильного харчування, яке допоможе залишатися здоровим, а також може посприяти позбавленню від зайвих кілограмів.

Також ми писали про думку експертів, чи може здорове харчування бути недорогим.