В Європі зафіксували новий штам коронавірусу: наскільки він заразний і небезпечний

Читать на русском
Автор
562
Новий штам ковіда може бути стійкий до вакцин
Новий штам ковіда може бути стійкий до вакцин. Фото Відкриті джерела

Південноафриканська мутація ковіда вийшла за межі континенту і атакувала Європу

Крім коронавірусу мутації "Дельта", яка провокуює нові хвилі пандемії у всьому світі, в багатьох країнах почав поширюватися новий і невивчений південноафриканський штам. Поки він носить назву C.1.2. і є ймовірність того, що він може бути резистентним до наявних антиковідних вакцин.

За інформацією Reuters, дану мутацію виявили в ПАР на початку цього року. Однак тепер вона не тільки вражає африканців, які реєструють близько 12 000 випадків на добу, а й вийшла за межі континенту. Так, перші випадки C.1.2. вже зафіксували в Китаї, Португалії, Швейцарії, Великобританії та інших країнах.

Втім, в ВООЗ закликають не панікувати щодо даного штаму, принаймні поки що. На даний момент кількість заражень цією мутацією не перевищує 100 випадків за межами Африки. В Україні і в сусідніх державах цього типу вірусу поки немає.

Вчені говорять, що продовжують вивчати C.1.2. і на даний момент з’ясували, що він швидко поширюється і включає в себе багато різних мутацій. Також не виключено, що він може бути стійкий до щеплень, проте це ще належить довести.

Втім, продовжують в ВООЗ, їх заклопотаність викликають інші мутації ковіда: альфа, бета, гамма і дельта, які провокують важкий перебіг хвороби. Що ж стосується південноафриканського штаму, за словами експертів, його циркуляція в світі поки не наростає.

Нагадаємо, в ВООЗ, яка раніше заявила, що третє щеплення проти коронавірусу не є необхідністю і робити його поки не потрібно, змінили свою думку. В організації вважають, що бустерні дози вакцини не є розкішшю, а життєво необхідні людям із груп ризику.