Чим небезпечні смартфони для підлітків

Автор
Чим небезпечні смартфони для підлітків

Нове дослідження показує, що багато підлітків, особливо з малозабезпечених сімей, повідомляють про проблеми, пов’язані з технологіями.

При цьому наявність смартфонів і соціальних мереж не має надійної або сильного зв’язку з результатами тестів з математики та читання, проблемами з поведінкою або фізичним здоров’ям.

"Ми не знаємо, чому є така невідповідність. Існує мало зв’язків між використанням цифрових технологій і добробутом, але майже всі підлітки в дослідженні повідомили про те, як смартфон і соціальні мережі заважали їхньому реальному життю, приводячи, наприклад, до відсутності сну, нехтування домашніми справами або домашнім завданням", — сказала Мадлен Джордж, науковий співробітник факультету психологічних наук в Коледжі охорони здоров’я та гуманітарних наук Університету Пердью і провідний автор дослідження.

У дослідженні розглядалися 2104 підлітка з Північної Кароліни у віці від 10 до 15 років. Вчені виявили, що 95% дітей у віці від 10 до 15 років мають доступ до Інтернету, 67% володіють пристроєм і 68% мають обліковий запис в соціальній мережі. Підлітки, у яких був смартфон, в порівнянні з підлітками, у яких їх не було, не відчували себе гірше за жодним з показників благополуччя.

Проте, підлітки, які мають обліковий запис в соціальних мережах, в порівнянні з особами, які не мають облікового запису, повідомляють про більш агресивну або девіантну діяльність офлайн, а також про більш високі рівні психологічного стресу.

"Ми знайшли докази нового типу цифрового розриву, коли підлітки з сімей з низькими доходами з більшою ймовірністю повідомляли про те, що їх досвід в Інтернеті перетік в негативні офлайн-взаємодії. Це говорить про те, що, можливо, слід турбуватися про те, що підлітки роблять або бачать, коли вони онлайн", — сказала Мадлен Джордж.

Чим виховання у 90-х роках відрізняється від сучасного

"Для батьків і підлітків важливо подумати про правила, які працюють для них і їх сімей. Але, роблячи ці вибори, пріоритет повинен бути зроблений на тому, що працює для конкретної сім'ї, а не на страхах. Всі люди різні, тому не існує магічного обмеження за часом або віком", — підкреслили автори роботи.