Поради для батьків, які хочуть взяти з собою дитину у подорож

Автор
Поради для батьків, які хочуть взяти з собою дитину у подорож

Цей час треба провести дуже якісно.

ноді подорожувати у компанії однієї дитини може бути досить складно. Малюк постійно перетягуватиме увагу батьків на себе. Він напевно занудьгує серед дорослих, адже поруч із ним не буде друзів, які могли б розвеселити його. Такі діти зазвичай вередують під час самої поїздки, в аеропорту або навіть у готельному номері. Вони почуваються загубленими. Але така поведінка — це не привід відмовлятися від відпочинку. Як організувати подорож, якщо у вашій родині лише одна дитина? Розповімо про корисні поради нижче.

Сприяйте їх незалежності

Діти, які зростають без братів і сестер, зазвичай відрізняються більшою незалежністю. Вони змушені багато часу проводити у суспільстві дорослих, тому самі займаються організацією свого дозвілля. Вирушаючи у подорож, ви можете заохотити прагнення дитини стати самостійною. Це не означає, що ви повинні відпускати її на прогулянку без супроводу дорослих. Але дозвольте дітям приймати самостійні рішення. Наприклад, запитайте їх, куди вони хочуть піти сьогодні. Або дізнайтеся, які пам'ятки дитина мріє побачити у першу чергу. Дізнавшись її думку, ви зможете вдало спланувати подорож, щоб малюк не занудьгував. Він буде задоволений тим, що ви прислухалися до його бажань.

Знайомтеся з іншими дітьми

Якщо ваша дитина зростає без братів і сестер, це ще не привід відмовлятися від спілкування з однолітками. Перед подорожжю вивчіть місця, де полюбляють збиратися місцеві діти. Це можуть бути ігрові майданчики, розташовані неподалік від готелю, парки розваг або навіть дитячі фестивалі. Не втрачайте можливість дозволити своїй дитині поспілкуватися з дітьми з іншої країни. Маленьких дітей зазвичай не бентежить мовний бар'єр, вони здатні швидко потоваришувати, навіть якщо не розуміють один одного. Такий досвід міжнаціонального спілкування позитивно позначиться на світогляді дитини. За допомогою інших дітей ваш малюк може багато чого дізнатися про культуру і мову нової для нього країни.

Цікаві та невідомі іншим факти про пологи

Якщо плануєте поїхати на пляжний курорт, упевніться, що він підійде для родинного відпочинку. Вибирайте готелі, де полюбляють зупинятися інші туристи з дітьми. Так ви вбережете свою дитину від почуття ізоляції.

Відокремтеся на один день

Якщо ваша подорож передбачає відвідування безлічі пам'яток, спробуйте тимчасово розділитися. Батькам теж потрібен відпочинок від своїх дітей. Нехай в один із днів з дитиною буде лише тато. Він може піти з малюком до парку атракціонів або погуляти у звичайному парку. Мама ж у цей час зможе відвідати музей, у якому дитина точно б занудьгувала і почала б вередувати. Наступного дня батьки можуть помінятися місцями. Необов'язково знаходитись окремо протягом усього часу відпустки. Досить виділити два-три дні, щоб у кожного з батьків був час відпочити від своєї дитини.

Візьміть у подорож друга

Якщо ви не хочете, щоб ваша дитина нудьгувала, ви можете взяти у поїздку її кращого друга. Другий малюк не зробить подорож набагато дорожчою. Навпаки, багато готелів пропонують знижки для проживання родин з двома маленькими дітьми. Буде краще, якщо ви домовитеся зі своїми друзями вирушити у відпустку разом. Але якщо у них немає такої можливості, ви можете взяти з собою лише їх дитину.

Малюки зазвичай постійно взаємодіють один з одним, тому вони рідше вередуватимуть через втому або нудьгу. Батькам не доведеться приділяти багато часу на організацію їх дозвілля. Також ви можете взяти у подорож когось із родичів. Наприклад, запросіть двоюрідного брата або сестру. Але важливо, щоб різниця у віці була не дуже суттєвою. Інакше старша дитина буде змушена перетворитися на няню для молодшої, що навряд чи буде їй до душі.

Навчіть дитину самостійно займати свій вільний час

Іноді батьки так турбуються про поведінку дитини під час подорожі, що планують усі її розваги заздалегідь. При цьому вони не поспішають дізнатися її власну думку про їх плани. Але вам не доведеться постійно займати малюка, якщо він сам вигадуватиме собі розваги. Візьміть із собою його улюблені книги, планшет з музикою або фільмами, щоб дитина могла почитати або пограти на самоті. Запропонуйте дитині скласти журнал подорожі, куди вона записуватиме свої враження від поїздки. Або придбайте недорогу камеру, щоб дитина сама могла зробити пам'ятні знімки.

Як спланувати подорож, якщо дитина відпочиватиме лише з одним батьком?

Подорожувати всією родиною набагато легше, ніж наодинці з дитиною. У цьому випадку у батьків є більше вільного часу, і вони відпочинуть від свого малюка. Якщо у подорож вирушає лише один батько, він буде змушений постійно стежити за дитиною. У цьому випадку дорослий бере на себе роль лідера. Він сам обмірковує план подорожі, виступає у якості її організатора. Але це не лише недолік, але і вагома перевага. Ви можете самі вирішувати, куди хочете піти і які пам'ятки подивитися.

Як виховати добру дитини: 9 корисних порад

Подорож з дитиною — це чудова можливість зміцнити відносини з нею. Ви проводитимете багато часу разом, тому зможете краще дізнатися один одного. Спільні пригоди та проблеми також добре зближують людей.

Завжди запитуйте думку дитини

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина почувалася комфортно під час подорожі, то обов'язково враховуйте її думку. Запитайте її, куди б вона хотіла поїхати. Нехай вибере пам'ятки, які цікаві саме їй. Так, музеї розширюють світогляд дітей, але зазвичай малюки рідко усвідомлюють художню цінність експонатів. Їм більше подобається проводити час у парках розваг, на природі або поряд із тваринами.

Необов'язково потурати усім бажанням дитини. Але їх потрібно враховувати. Ви можете прийти до компромісу: один з днів присвятіть відвідуванню музеїв, але наступного разу покатайтеся на атракціонах. Запитуйте у малюка, де б він хотів перекусити. Враховуйте час, який знадобиться йому на відпочинок. Маленькі діти втомлюються швидше за дорослих, не забувайте про це.

Не прагніть повністю контролювати подорож, приділяючи увагу лише власним бажанням. Навіть маленькі діти відчувають, що їх думкою нехтують. А це негативно позначиться на їх поведінці й на усій поїздці в цілому.