Ігроманів в Україні будуть лікувати та повертати в суспільство: у Мінсоцполітики розповіли деталі

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 05 липня 2024, 20:07

Пристрасть до гри було офіційно визнано ВОЗ як психічний розлад, а поняття ігровий розлад включено до нормативного документа міжнародного стандарту класифікації хвороб

В Україні можуть запровадити соціальні послуги для ігрозалежних. Міністерство соціальної політики разом з громадською організацією "Центр відповідальної гри" розробили єдиний державний стандарт.

Про це повідомили розробники Державного стандарту соціальної послуги соціально-психологічної реабілітації осіб із ігровою залежністю під час круглого столу в Укрінформі.

Керівниця Громадської спілки "Центр відповідальної гри", юристка в сфері охорони здоров’я Ольга Ісаєва сказала, що вже розроблено протокол лікування від ігрової залежності та готується впровадження соціальних послуг для таких людей.

"В результаті першого всеукраїнського дослідження у сфері ігрової залежності під егідою МОЗ ми розробили протокол лікування ігрової залежності. Наразі очікуємо затвердження цього документу найближчим часом"", — сказала Ісаєва.

За її словами, зараз проводиться спільна робота з Міністерством соціальної політики, Національною сервісною службою над провадженням соціальних послуг для людей з ризиком ігрової залежності.

Зазначається, що державний стандарт стане основним нормативним актом, який регламентуватиме заходи, які надаватимуться надавачами соціальних послуг залежним від азартних ігор громадянам та їхнім родинам задля реабілітації, повернення до повноцінного життя та запобігання виникненню рецидивів.

Державний експерт експертної групи з питань підтримки вразливих верств населення Директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Володимир Хаджинов сказав, що метою державного стандарту є уніфікувати надання соціальної послуги, посилити соціальний захист осіб з ігровою залежністю та членів їхніх сімей.

"Основними завданнями є забезпечити інтереси осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах через ігрову залежність, мінімізація наслідків і подолання ігрової залежності, надання психологічної та інформаційної підтримки, покращення функціонування та відновлення фізичного й психічного стану у таких осіб, підвищення їхнього соціального статусу та якості життя, запобігання виникненню ігрової залежності", — розповів Хаджинов.

Окрім цього, як пише видання "Укрінформ", під час заходу нагадали, що пристрасть до гри було офіційно визнано ВОЗ як психічний розлад, а поняття ігровий розлад включено до нормативного документа міжнародного стандарту класифікації хвороб. Наслідками залежності від азартних ігор є психологічні проблеми, депресія, тривога, роздратованість, втрата соціальних зв’язків, фінансові проблеми, а недостатня фізична активність та постійна психічна роздратованість призводить до зниження імунітету.

Нагадаємо, що 20 квітня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в Інтернеті.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні заборонили рекламу азартних ігор та букмекерських контор. Відповідну постанову №583 Кабінет Міністрів України ухвалив 27 травня.