Профілактика вушних інфекцій: поради, як уникнути отиту

Читать на русском
Автор
615
Профілактика вушних інфекцій: поради, як уникнути отиту Новина оновлена 20 березня 2024, 17:45

З потеплінням погоди та розквітом квітів важливо пам'ятати, що весна також може принести з собою поширену хворобу, відому як отит. Отит, який зазвичай називають вушною інфекцією, — це захворювання, що вражає середнє вухо і може викликати різні симптоми. У цій статті ми розглянемо, що отит, його причини, симптоми та варіанти лікування.

Зовнішній отит виникає внаслідок інфікування поверхні шкіри вушної раковини бактеріями чи грибками. Згідно зі статистикою, приблизно 10% людства хоч раз у житті страждало від зовнішнього отиту. Причини зовнішнього отиту:

  • переохолодження вушної раковини, наприклад під час прогулянок на холоді;
  • механічні ушкодження вушної раковини;
  • видалення сірки зі слухового проходу, вона виконує важливі бактерицидні функції, і тому її видалення із вушного проходу може призвести до отитів.
  • попадання води, особливо брудної, у слуховий прохід.

Часте ускладнення зовнішнього отиту – перехід запального процесу на середнє вухо через барабанну перетинку.

Середній отит — це інфекція середнього вуха, тобто простору за барабанною перетинкою, який містить маленькі кісточки, що допомагають слуху. Існує кілька факторів, які можуть сприяти розвитку середнього отиту. Деякі з найпоширеніших причин включають:

  • Бактеріальні або вірусні інфекції. Більшість випадків середнього отиту спричинені інфекціями, як правило, тими ж вірусами або бактеріями, що викликають застуду або грип.
  • Алергічні реакції можуть викликати запалення в середньому вусі, що призводить до розвитку середнього отиту.

Симптоми середнього отиту можуть відрізнятися залежно від тяжкості інфекції та віку хворої людини. Деякі загальні симптоми включають

  • Біль у вусі: Це найпоширеніший симптом середнього отиту, особливо у дітей.
  • Лихоманка: Незначна лихоманка є поширеним явищем при гострому середньому отиті.
  • Дратівливість: Маленькі діти можуть стати вередливими або дратівливими через дискомфорт, спричинений вушною інфекцією.
  • Труднощі зі слухом: Накопичення рідини в середньому вусі може спричинити тимчасову втрату слуху.

Лікування у дітей і дорослих складається із заходів, що включають покращення дренування слухової труби та вентиляцію порожнин середнього вуха, усунення больового синдрому та загальну антибактеріальну терапію.

Компанія Здоров'я випускає Отикаїн -Здоров'я — комбінований препарат для місцевого симптоматичного лікування отиту у дорослих та дітей починаючи з 1-го місяця життя. До складу препарату входять: феназон, який зменшує запалення та має знеболювальну дію і лідокаїн, який сприяє полегшенню та зняттю вушного болю. Феназон посилює знеболюючий ефект лідокаїну, в результаті скорочується час настання анестезуючого ефекту, збільшується його вираженість та тривалість. Зменшення болю у вусі наступає протягом 5 хвилин після закапування. Больовий синдром майже повністю зникає через 15-30 хвилин. Зручна піпетка-крапельниця, спрощує дозування та використання препарату.

До загальних заходів профілактики отиту можна віднести підвищення імунітету, дотримання правил гігієни вуха, уникнення травмування слухових шляхів, профілактика захворювань носоглотки, профілактика ГРЗ і ГРВІ. Важливу роль в профілактиці отиту грає своєчасне лікування простудних захворювань (ринітів, синуситів). При перших симптомах отиту необхідно негайно звернутися до лікаря-отоларинголога для постановки точного діагнозу і призначення коректного лікування.

Вживаючи заходів для захисту себе і своєї сім'ї, ви зможете насолоджуватися здоровим і комфортним весняним сезоном без дискомфорту і ускладнень, пов'язаних з вушною інфекцією.