Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт дитячого харчування

Автор

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227

//www.mozdocs.kiev.ua

Частина 3. Організація дієтичного харчування у дитячому закладі

3.1. Дієтичне харчування дітям призначається лікарем закладу: дітям, які часто і тривало хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення хвороби). Списки дітей на дієтхарчування складаються при відборі дітей на курс протирецидивного лікування і уточнюються лікарем упродовж періоду перебування на дієті.

3.2. Дітям з надлишковою масою тіла й ожирінням, крім дієтичного харчування, необхідно підвищити рухову активність шляхом залучення їх до рухливих ігор, а також призначенням занять лікувальної фізкультури.

3.3. Лікар і медсестра повинні проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо характеру дієти і надавати рекомендації з харчування вдома, дотримання режиму харчування у вихідні і святкові дні, повинні роз’яснювати батькам правила застосування мінеральних вод, відварів лікувальних трав вітамінів тощо.

3.4. Основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:

  • видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
  • поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою і загального тонусу організму);
  • поліпшення показників морфологічного стану крові;
  • поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.

3.5. Дієтичне харчування передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).

Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятною дієтою є дієта № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженням солі) і № 8.