У школах Буковини заборонили каву, напівфабрикати та продукти з ароматизаторами і барвниками
- Автор
- Дата публикации
Постанову «Про заборону реалізації напівфабрикатів, харчових продуктів та продовольчої сировини промислового виробництва на харчоблоках в загальноосвітніх, дошкільних навчальних та оздоровчих закладах» виніс Головний державний санітарний лікар Чернівецької області з метою забезпечення збалансованого харчування дітей.
Одним із пунктів постанови «Про заборону реалізації напівфабрикатів, харчових продуктів та продовольчої сировини промислового виробництва на харчоблоках в загальноосвітніх, дошкільних навчальних та оздоровчих закладах» є заборона замовлення, приймання та використання на харчоблоках напівфабрикатів промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі.
Постанова доведена до Головного управління освіти і науки обласної державної адміністрації, начальникам відділу Новодністровської міської ради, управління освіти Чернівецької міської ради, відділів освіти райдержадміністрацій та засновників (власників), керівників навчальних та оздоровчих закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності.
Як повідомили у Чернівецькій обласній санітарно-епідеміологічній станції, впродовж квітня-травня цього року фахівці санепідслужби провели позапланові рейдові перевірки харчоблоків, буфетів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, під час яких виявили низку порушень вимог санітарного законодавства, зокрема факти реалізації у шкільних буфетах чіпсів, сухариків, газованих напоїв, молочно-шоколадних батончиків, солених горішків, використання на харчоблоках для харчування дітей спреду солодковершкового та м’ясного фаршу без супровідних документів, які засвідчують якість. За виявлені порушення вимог санітарного законодавства та використання у харчуванні дітей заборонених продуктів харчування і продовольчої сировини до адміністративної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб, винесено 8 постанов про вилучення з реалізації продовольчої сировини, застосовано дві фінансові санкції на суму 104,30 грн.
«Буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватись у першу чергу продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю. Включення до асортименту шкільних буфетів нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров’я України», – відзначив Головний державний санітарний лікар області Олександр Світличний.