Рятувальники МНС закликають громадян бути пильними під час збирання та споживання грибів
- Автор
- Дата публикации
Гриби – традиційна страва на столах українців. Смачна, проте й смертельно небезпечна. Цього року на Волині зафіксований випадок отруєння дикорослими грибами. Торік цим небезпечним делікатесом отруїлися 29 краян, а 2 скуштували його востаннє. Щоб вкотре нагадати громадянам правила збирання грибів і перевірити продукти, виставлені на продаж на ринках та у стихійних місцях торгівлі, рятувальники МНС здійснили рейдову перевірку місць продажу грибів у Старовижівському та Ковельському районах області.
Найперше учасники рейдової комісії прибули до центральної райлікарні селища Стара Вижва. Саме сюди з ознаками отруєння грибами днями була госпіталізована мешканка Ковельського району. Жінка зібрала у лісі гриби, приготувала з них вечерю, а вже за кілька годин опинилася у медзакладі. Як повідомив лікар-анестезіолог Сергій Михальчук, опісля промивання шлунку та інших процедур її стан стабілізувався, а вже за три дні жінка у задовільному стані була виписана додому. «Найбільш ймовірно, що пані споживала їстівні лисички, проте через індивідуальні особливості організму навіть такі гриби спричинили токсичну дію», – повідомив доктор. «Відомо: гриб – своєрідна губка, що вбирає токсини, солі тяжких металів, пестициди, – говорить головний фахівець сектору охорони здоров’я та медико-біологічного захисту Головного облуправління МНС Василь Дерун. – Тому навіть білий гриб, зібраний поблизу смітника або дороги, може бути небезпечний. Під час приготування страви, вочевидь, була порушена технологія обробки грибів, тобто вони були недоварені, а це не менш шкідливо».
Стихійні ринки – прихована небезпека. Мешканка села Буцин Старовижівського району Зіна Шафарчук, яка щороку збирає гриби, стверджує: чим менший «урожай» грибів, тим більший ризик отруїтися ними. Адже люди намагатимуться збирати якнайбільше грибів, а відтак кластимуть до кошика й гриби, споживання яких може призвести до отруєння. Ця жінка продає гриби на узбіччі автошляху «Ковель -- Брест». Вона запевняє, що жодного разу скарг не надходило, адже в грибах добре розуміється й до кошика підозрілих не кладе. Проте всім слід пам’ятати: купувати гриби на подібних стихійних ринках украй ризиковано. Продукт реалізовується без ані найменших перевірок. Не встановлений і рівень радіаційного контролю грибів, виміряти який можливо тільки в лабораторних умовах. Залишається покладатися тільки на досвід і знання людей, які ці гриби зібрали. Проте гарантій жодних. Поза сумнівом, лісовий делікатес найпростіше придбати на ринках, стихійних або стаціонарних. Причому на останніх – набагато безпечніше. По-перше, там гриби обов’язково повинні прийти експертизу на наявність тяжких металів. По-друге, перелік грибів, які дозволено реалізовувати у визначених місцях продажу, обмежується тільки їстівними. Як повідомила лаборант місцевої санітарно-гігієнічної лабораторії Любов Каліщук, при проведенні радіологічних замірів різних їстівних грибів, з’ясувалося: найбезпечніші – саме білі гриби. Рівень їх забруднення з-поміж усіх їстівних, що перевірялися, мінімальний. Усупереч небезпеці отруїтися, люди продовжують ігнорувати всі вимоги та перестороги. Не маючи можливості вирушити до лісу, купують гриби будь-де, невмотивовано ризикуючи власним життям та здоров’ям задля сумнівної втіхи не менше, аніж недосвідчені любителі «тихого полювання».
Задля безпеки зайві перестороги вмотивовані. Грибний сезон триває. Рейдові перевірки рятувальниками МНС місць продажу грибів триватимуть упродовж усього грибного сезону. Це виправдовує себе. Людям варто постійно нагадувати про пильність. Приміром, торік на Волині отруїлися грибами… взимку. З-поміж заготовлених на зиму грибів причаїлася бліда поганка. Відтак лікарям довелося рятувати цілу родину». Начальник ГУМНС генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук стверджує, що найбільш дієвим залишається безпосереднє спілкування з людьми. Про випадки отруєння грибами рятувальники МНС розповідають населенню на зборах сільських рад. МНС поповнює інформаційні стенди у громадських місцях листівками з правил безпеки під час збирання та споживання грибів, відомчі застереження транслюються через радіорубки ринків, автостанцій та залізничних вокзалів. Зайва пильність до власного життя та здоров’я, а також посилена увага з боку рятувальників МНС у подібних випадках аж ніяк не надмірна, а радше вмотивована.