Як батькам говорити з дітьми про війну: три поради психолога

Читать на русском
Автор
1212
Дитяча психіка дуже вразлива під час війни
Дитяча психіка дуже вразлива під час війни. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Психолог закликала не показувати маленьким дітям щоденні зведення новин

Постійні стреси під час війни переживають не лише дорослі, а й діти. Насамперед батькам потрібно постаратися оточити дитину турботою та дати впевненість у захищеності.

Докладніше про те, як правильно говорити з дітьми про війну і що робити батькам не можна – в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу" розповіла психолог Олена Шершньова. За її словами, є кілька важливих моментів, які потрібно враховувати дорослим під час спілкування з дитиною.

Три правила, які допоможуть батькам говорити про війну з дітьми без зайвого стресу:

  1. Відповіді на запитання. Психолог рекомендує батькам відповідати лише на поставлені запитання. Не треба вивалювати на дитину зайву інформацію. Говорити з дітьми про війну слід, але уникаючи додаткових нюансів, адже такі дані можуть і не знадобиться, а психіку травмують. За словами психолога, краще описати те, що відбувається, у загальних рисах. Дитина ставитиме запитання – на них і відповідати. При цьому постарайтеся роз’яснити всі цікаві теми, а то дитяча фантазія може намалювати картину страшнішу за реальність.
  2. План дій. Як зазначає Шершньова, важливо розповісти, що робити у тій чи іншій ситуації. Наприклад: "Ми збираємо тривожну валізу, а в тебе є твій рюкзак, якщо буде сирена, твій рюкзак – твоя відповідальність". Батьки повинні донести, що в екстреній ситуації вся сім’я діє як команда, тому потрібно слухатися маму/тата.
  3. Безпека. Завдання батьків, за словами психолога, дати дитині впевненість у тому, що вона у безпеці. Тому що діти набагато важче переживають почуття небезпеки, ніж дорослі. Якщо ж син чи дочка знатимуть, що вони під захистом батьків, розумітимуть свої завдання і виконуватимуть їх, то на душі у дітей буде набагато спокійніше. Панікувати, говорити про те, наскільки все жахливо, показувати новини – не варто.

Шершньова додала, що дітям, які вимушено покинули свої будинки та стали переселенцями, може допомогти щось звичне. Та сама улюблена іграшка, річ із повсякденного життя і навіть домашній улюбленець підтримають відчуття контролю й стабільності.

Нагадаємо, на проблеми дітей в Україні звернула увагу голлівудська зірка, посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі. За її даними, з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україні загинуло щонайменше 277 дітей, поранено ще 456.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Маріуполі окупанти відправили батька трьох дітей до так званого фільтраційного табору. Неповнолітніх тим часом вивезли до росії, а тепер дітей збираються віддати на усиновлення в чужу сім’ю.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.