Правильний раціон мами, що годує груддю: дозволені та заборонені продукти

Автор

Ця ж стаття представлена російською мовою

Яким має бути харчування годуючої мами, та що можна їсти з користю для себе і дитини під час грудного вигодовування (ГВ) - про це в нашій статті.

Кожна жінка, яка починає годувати груддю, замислюється над тим, що можна їсти після пологів. Неважливо, перша у вас дитина або третя, встає питання: яким має бути меню годуючої мами.

Загальні правила харчування годуючої мами

Здорове і регулярне харчування - один із кращих способів доглядати за собою і своєю дитиною. Головний принцип при складанні меню годуючої мами - притримуватись збалансованої дієти, яка являє собою комбінацію здорової їжі.

У перші три тижні після народження ферментативна система малюка адаптується до змін. Важливо скласти раціон годуючої мами за принципом "не нашкодь".

Кожен продукт, який потрапляє в материнський організм, певним чином цим самим організмом переноситься. Капуста і горох не можуть "потрапити в молоко", але певна реакція на який-небудь з продуктів у дітей абсолютно точно спостерігається - це факт.

Що їсти годуючій мамі: поради лікарів

4 «суперечливих» продукта в меню мами, що годує груддю

Можливо, ви чули від досвідчених мам, бабусь та інших небайдужих людей, що харчування після пологів під час ГВ - це сувора дієта з каш, відвареного м'яса і білкових продуктів.

Якщо їсти «заборонені» продукти не буде молока, у дитини обов'язково з'явиться алергія або вона почне цілодобово кричати від коліків.

Є безліч міфів про грудне вигодовування і продуктах, які категорично не можна їсти. Або, навпаки, можна і потрібно. Про що мова?

Часник в раціоні годуючої мами

Є думка, що часник збільшує кількість грудного молока. Правда, він впливає на запах і смак молока, тому дитина може відмовитися від грудей.

Насправді, все індивідуально. Якщо на грудному вигодовуванні дитина страждає від колік, то з раціону краще часник прибрати до шостого місяця.

Якщо малюк нормально реагує на різноманітне харчування годуючої мами, трохи часнику в блюдах піде на користь і вам, і дитині. За умови, що ви раніше їли часник і добре його сприймаєте.

Морква в харчуванні годуючої мами

Морква не тільки джерело бета-каротину, а й швидка, легка закуска, яку можна взяти з собою на прогулянку.

Неможливо передбачити заздалегідь, як відреагує організм малюка на моркву. Додайте її в своє меню годуючої мами і спостерігайте за самопочуттям дитини. Якщо сон спокійний і немає висипань на шкірі - сміливо продовжуйте їсти моркву в сирому та вареному вигляді.

Капуста білокачанна, броколі, цвітна капуста в меню годуючих мам

Багата магнієм, кальцієм, вітамінами А, С і К та іншими життєво важливими мінералами, не дивно, що капуста вважається «королевою зелені».

У той же час, капуста часто викликає у дитини коліки. Зовсім виключати її на період грудного вигодовування не варто, але до 6-9 місяці малюка краще утриматися.

Якщо ваш організм нормально реагує на капусту, пробуйте невеликими порціями вводити її в свій раціон годуючої мами і, як у випадку з часником і морквою, спостерігайте за станом дитини.

Лосось в раціоні годуючої мами

Не секрет, що в рибі і морепродуктах міститься ртуть. Недавнє дослідження Гарвардської школи громадської охорони здоров'я підтверджує, що вплив ртуті може нашкодити мозку дитини. Від сома, палтуса, щуки, тунця на період годування груддю краще відмовитись.

Можна додати в раціон годуючої мами корисного лосося, оселедеця або форель, які багаті омега-3 жирними кислотами і потрібні для розвитку мозку та зору вашої дитини.

5 порад по раціону годуючої мами

Нетравлення у мами може стати причиною поганого самопочуття дитини на грудному вигодовуванні.

Намагайтеся їсти свіжоприготовані страви. Чим довше їжа стоїть у холодильнику, тим вище шанси отруєння і виникнення бродіння в кишечнику. Також варто відмовитися від фаст-фуду і готових заморожених продуктів, що містять консерванти, алергени, барвники, хімію.

У перші 3 тижні життя дитини краще ВИКЛЮЧИТИ зі свого раціону потенційні алергени:

  • мед
  • згущене молоко
  • горіхи
  • цитрусові
  • шоколад
  • кетчуп, майонез
  • ковбаси, сосиски

Зведіть до мінімуму вживання молочних продуктів - вони теж можуть погано переноситися дитячим організмом, викликаючи утворення висипу та кірочок на шкірі дитини.

Вводіть нові продукти і страви поступово. Спостерігайте за реакцією дитини. З'їжте невелику порцію або шматочок нового продукту з ранку, і уважно стежте за самопочуттям малюка.

За деякими даними, коліки, викликані вживанням в їжу мамою певного продукту харчування, тривають до 12 годин і самі проходять.

З'ївши листочок капусти з ранку, ви зможете спокійно спати вночі, навіть якщо малюка роздує. За умови, що днем ви не з'їли ще чого-небудь, що викликає підвищене газоутворення у кишечнику.

Якщо малюк здоровий і добре себе почуває, до 3 місяця годування грудьми повертайтеся до звичного раціону харчування.

До цього часу в ферментативної системі і шлунково-кишковому тракті дитини відбуваються зміни, коліки і здуття поступово сходять нанівець (у деяких діток це триває до півроку), тому мамі стає значно простіше коригувати своє харчування з урахуванням самопочуття дитини.

Під час ГВ піклуйтеся про себе як фізично, так і емоційно, щоб встигати відновлюватися. Дитина вловлює стан мами і, якщо вона засмучена, пригнічена, сильно втомилася - може відмовлятися від грудей або мало їсти.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Алергія на молоко у дітей: причини і наслідки

Доктор Комаровський про харчування годуючої мами

Меню годуючої мами

Що можна їсти мамі, що годує:

  • каші будь-які, але якщо малюк страждає запорами - рисову виключити
  • м'ясо і риба нежирних сортів - варене, тушковане, запечене
  • сир твердий, сир, сирки і йогурти без фруктових добавок
  • буряк і морква варені, з рослинною олією (краще змішати буряк з морквою, смачніше)
  • картопля відварна, в принципі можна навіть смажену, але трохи
  • макарони будь-які без гострих і жирних соусів
  • птицю можна потроху, але крім бройлерних курей, вони напхані всякою гидотою щоб росли великі
  • котлети, тефтелі, вареники, сирники, пельмені, млинці, млинці з м'ясом і солодкі
  • яйця 3-4 рази в тиждень, краще у вигляді омлету
  • молочну ковбасу помалу і самого вищого сорту, якщо дуже хочеться
  • трохи горіхів
  • печені яблука і груші, банан 1 в день
  • пити молоко і молокопродукти не більше 1% жирності, компоти з сухофруктів, мінералку (без газу), чай з молоком (особливо хороший зелений, для припливу молока, але зелений цілющий без цукру), безалкогольне пиво (ефект той же), яблучний і сливовий соки (теж може бути здуття)
  • солоний огірочок або солону рибку, іноді, щоб рідина затримувалася в організмі
  • овочеві млинці з кабачка, капусти (якщо дитина нормально на неї реагує)
  • правильні солодощі, печиво будь-, крім масляного, і без фруктових добавок

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Які солодощі можна мамі, що годує

Що небажано їсти мамі, що годує:

  • консерванти
  • барвники
  • концентрати
  • гострі приправи і соуси
  • зайве жирну їжу
  • маринади
  • алергени (до пори до часу)
  • газовані напої, особливо солодкі
  • капусту, горох, виноград, редис, огірки та інші овочі і фрукти, які сприяють підвищеного газоутворення в кишечнику (але більш ніж бажано все це потроху пробувати - деякі діти відмінно переносять капусту, але скаржаться на з'їдений мамою кабачок)
  • м'ясні і рибні наваристі бульйони
  • рафіновані вуглеводи - креми, торти, тістечка
  • в перші місяць-два - червоні ягоди, овочі і фрукти
  • ікру
  • копченості

Харчування годуючої мами: рецепти

Якщо ви їсте збалансовані страви, особливих вимог до дієти годуючої мами немає. Здорове і регулярне харчування гарантує, що ви отримаєте речовини, потрібні як вам, так і вашій дитині.

Ми склали список здорових і смачних рецептів, щоб урізноманітнити раціон під час грудного вигодовування.

НАГАДУЄМО: якщо дитину турбують коліки, є проблеми з шлунково-кишковим трактом або алергія - відкладіть експерименти з фруктами, овочами, часником, медом до 6-9 місяців. Також вводіть по одному "новому" продукту, відстежуйте реакцію малюка і тільки потім переходьте до різноманітних страв.

Фрутовий смузі: рецепт для годуючої мами

Тобі знадобиться:

  • 100 г полуниці
  • 100 мл йогурта
  • 100 мл апельсинового соку
  • 100 г листя бебі-шпинату
  • половина банана
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 столова ложка меду

Як готувати:

  1. Налийте в чашу блендера апельсиновий сік.
  2. Додайте інші інгредієнти.
  3. Збийте на високій швидкості, поки маса не стане гладкою.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Які солодощі можна мамі, що годує

Зелені оладки з кабачків: рецепт для годуючої мами

Тобі знадобиться:

  • 140 г тертих кабачків
  • 2 середніх яйця
  • 85 г брокколі
  • Кілька гілочок кропу
  • 3 столові ложки борошна без глютену або рисового борошна
  • 2 столові ложки соняшникової або оливкової олії

Як готувати:

  1. Загорніть натерту кабачкову суміш в паперовий рушник, щоб видалити зайву рідину.
  2. Збийте яйця в мисці, додайте брокколі, кабачки і більшу частину кропу. Перемішайте.
  3. Додайте борошно, знову перемішайте і приправте.
  4. Нагрійте масло в антипригарній сковороді.
  5. Ложкою викладіть на сковороду велику порцію суміші, потім додайте ще 2 ложки поруч, щоб вийшло 3 оладки.
  6. Залиште на 3-4 хвилини на середньому вогні до золотисто-коричневого кольору з одного боку. Потім акуратно переверніть, щоб на оладках утворилася золотава скоринка з іншого боку.
  7. Викладіть на сковороду наступну партію.
  8. Посипте готові оладки кропом. Можна подавати зі сметаною або грецьким йогуртом.

Курка з базиліком і козячим сиром: рецепт для годуючої мами

Тобі знадобиться:

  • 2 курячі грудки
  • 4-6 товсто нарізаних скибочок козячого сиру
  • 3 свіжих листа базиліка
  • 50 мл оливкової олії
  • Сіль і перець за смаком

Як готувати:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. На фольгу викладіть курячі грудки.
  3. Налийте оливкову олію на грудки, додайте сіль і перець за смаком.
  4. Візьміть листя базиліка і розкладіть поверх грудки.
  5. Зверху викладіть сир.
  6. Налийте оливкову олію на курячі грудки і додайте сіль та перець за смаком.
  7. Накрийте грудки зверху фольгою, щоб вийшов закритий конверт.
  8. Випікайте близько 40 хвилин.
  9. Розкрийте фольгу і дайте їм ще 10 хвилин поки курячі грудки не стануть золотистим, а м'ясо - приготованим.

Креветки з тушкованими овочами:рецепт для годуючої мами

Тобі знадобиться:

  • 200 г сирих, очищених креветок
  • 1 зубчик часнику
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 150 г моркви
  • 100 г червоної капусти
  • 100 г цибулі порею
  • Кілька гілочок свіжого кропу
  • 1 чайна ложка меду
  • ½ столової ложки білого винного оцту
  • Хрусткий хліб для подачі

Як готувати:

  1. Покладіть в миску креветки, одну чайну ложку оливкової олії, подрібнений часник і добре перемішайте.
  2. Приправити сіллю і перцем. Накрийте миску і залиште креветки в цьому маринаді на 30 хвилин.
  3. Тим часом, подрібніть червону капусту і дрібно наріжте цибулю порей. Очистіть і натріть моркву, наріжте кріп. Змішайте в мисці овочі.
  4. Змішайте оливкове масло, білий винний оцет і мед з дрібкою солі і перцю. Полийте овочі і киньте на розігріту сковороду. Обсмажте протягом декількох хвилин. Потім додайте 100 мл води і протушкуйте овочеву суміш 8-10 хв.
  5. На іншій розігрітій сковороді обсмажте креветки протягом 7-8 хв.
  6. За бажанням, нанизайте креветки на дерев'яні шампури. Або подавайте на тарілці з овочевою сумішшю і хрустким хлібом.

Лазанья зі шпинатом: рецепт для годуючої мами

Тобі знадобиться:

  • 18 аркушів для лазаньї
  • 300 г рікотти
  • яйце
  • 400 г замороженого шпинату
  • 400 мл молока
  • 2 ст ложки борошна
  • 30 г вершкового масла
  • 70 г пармезану
  • сіль / перець за смаком

Як готувати:

  1. Розтопіть масло на сковороді. Додайте шпинат і тушкуйте 2-3 хв.
  2. Змішайте рікотту, яйце, і перемішайте з готовим і остиглим шпинатом.
  3. Листи лазаньї залийте окропом і потримайте 4-5 хвилин.
  4. Форму для запікання змастіть вершковим маслом і викладіть на дно 6 листів лазаньї. Кількість листів залежить від розміру вашої форми і може змінюватися на ваш розсуд.
  5. Зверху викладіть шар сирно-шпинатового соусу.
  6. Залийте шар 200 мл молока.
  7. Повторіть шар листів лазаньї, шар соусу, вилийте ще 200 мл молока
  8. Викладіть верхні листи лазаньї і посипте зверху пармезаном
  9. Накрийте форму фольгою і поставте в розігріту до 180 градусів духовку.
  10. Випікайте близько 40 хвилин. Коли рідина почне кипіти, і листи лазаньї стануть м'якими - приберіть фольгу.
  11. Продовжуйте випікати у відкритій формі близько 10 хвилин.
  12. Вимкніть духовку і нехай форма постоїть 10 хвилин в духовці, перш ніж виймати її.

Неважко помітити, що рекомендації являють собою основні правила "здорового" харчування, і призначені швидше тим, хто звик харчуватися на бігу і дозволяти собі надмірності.

Мамам, чий раціон і до пологів складався не з чіпсів і кока-коли, а включав в себе злаки, свіжі овочі та фрукти, відварну рибу і м'ясо, навряд чи доведеться серйозно замислюватися про зміну способу харчування і під час грудного вигодовування.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Одяг для новонароджених: як правильно вибирати

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Найкращі українські колискові для дітей

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як вибрати няню для немовляти: 10 важливих правил