Кутя: історія,традиції та 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020

Автор
Кутя: історія,традиції та 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020

Що таке українська кутя, історія та традиції цієї страви, які 5 рецептів куті можна приготувати до різдвяного столу, читайте у нашій статі.

Кутя - це українська традиційна основна різдвяна страва, яка готується з вареної пшениці, до неї додається мед і мак.

Кутя символізує жертву Богу, тому що пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед - символ Божого слова і чистоти.

Різдвяна кутя - пісна, оскільки піст триває до самого свята, страву прийнято виносити господині будинку та ставити на різдвяний стіл.

Історія куті

Походження слова "кутя" бере початок ще з Давньої Греції і дослівно перекладається як "варене зерно".

У Греції та Україні страва спочатку була пов'язана з покійними, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят.

З куті починали Різдвяну трапезу у Святвечір та закінчували ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків.

Кутя завжди була присутня на столі в Різдво, Хрещення та інші православні свята.

Кутя: історія,традиції та 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020

Традиції куті

Що стосується різдвяної куті, то за старих часів вважалося, що чим багатша (тобто смачніша та ситніша) кутя, тим кращим буде врожай і вищим статок у родині.

Також, кутю за традицією їдять усі члени родини і нею навіть пригощали худобу та свійських тварин, щоб ті не хворіли та приносили приплід у новому році.

А під миску з кутею клали колоски, які потім зберігали цілий рік як оберіг.

Обов'язково залишали мисочку із цими ласощами і для душ покійних предків.

У наші дні ритуальний зміст куті майже втратився, але у сільській обрядовій кухні вона все ж посідає одне з почесних місць.

Як приготувати кутю на свята

Для кожного свята існує окремий спосіб приготування куті.

Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини.

Є три різновиди приготування куті:

  • багата кутя (пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір);
  • щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);
  • голодна кутя (на Водохреща, страва із зернової основи і підсолоджувача).

Також, до різдвяної куті прийнято подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів, або з їхньої суміші, чи з мигдалю.

5 найкращих рецептів куті на Різдво

Рецепти куті, яку готують в різних куточках України.

5 оригінальних ідей для подарунків дівчаткам - изображение №1

Кутя «Панська»

Інгредієнти:

  • 500 г пшениці \ рису (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі),
  • 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги,
  • 200 г волоських горіхів,
  • 100 г мигдалю,
  • 200 г маку.

Як приготувати кутю "Панська":

  1. Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки.
  2. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води.
  3. Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги.
  4. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою.
  5. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою.
  6. Додайте трохи меду або цукру - але не багато, бо родзинки дуже солодкі.
Кутя «Панська»
5 оригінальних ідей для подарунків дівчаткам - изображение №3

Кутя «Українська»

Інгредієнти на 2 склянки пшениці:

  • 3 л води,
  • 1 склянка маку,
  • півсклянки посічених ножем волоських горіхів,
  • 1 яблуко,
  • 1/3 склянки меду,
  • 1 неповна склянка цукру-піску.

Як приготувати кутю «Українська»:

  1. Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину.
  2. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч.
  3. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води.
  4. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть.
  5. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть.
  6. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука.
  7. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.
Кутя «Українська»
5 оригінальних ідей для подарунків дівчаткам - изображение №4

Кутя з рису та варення

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису,
  • цукор за смаком,
  • дрібка солі,
  • 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Як приготувати кутю з рису та варення:

  1. Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння.
  2. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води.
  3. Знову відкиньте на сито й охолодіть.
  4. З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом.
  5. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока.
  6. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.
Кутя з рису та варення
5 оригінальних ідей для подарунків дівчаткам - изображение №5

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

Інгредієнти:

  • 250 г рису,
  • 100 г мигдалю,
  • 100 г родзинок,
  • цукор і цукрова пудра за смаком.

Як приготувати кутю з рису з мигдалем та жовтими родзинками:

  1. Рис приготуйте, як за попередніми рецептами.
  2. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, потім розітріть.
  3. Додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.
Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками
5 оригінальних ідей для подарунків дівчаткам - изображение №7

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти:

  • півсклянки ячменю,
  • 6-7 склянок води,
  • 3-4 столові ложки цукру або меду,
  • 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці),
  • півсклянки жовтих та чорних родзинок,
  • 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.

Як приготувати кутю з ячменю та заморожених ягід:

  1. У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати.
  2. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години.
  3. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини.
  4. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша.
  5. Подавайте охолоджену.
Кутя з ячменю та заморожених ягід

Тепер ви знаєте історію та традиції куті, а також 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Січень 2020: народні свята та традиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привітання з Новим роком 2020 та Різдвом українською мовою у віршах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 проверенных способов, как загадать желание на Новый год 2020