Кутя: історія,традиції та 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Що таке українська кутя, історія та традиції цієї страви, які 5 рецептів куті можна приготувати до різдвяного столу, читайте у нашій статі.
Кутя - це українська традиційна основна різдвяна страва, яка готується з вареної пшениці, до неї додається мед і мак.
Кутя символізує жертву Богу, тому що пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед - символ Божого слова і чистоти.
Різдвяна кутя - пісна, оскільки піст триває до самого свята, страву прийнято виносити господині будинку та ставити на різдвяний стіл.
Історія куті
Походження слова "кутя" бере початок ще з Давньої Греції і дослівно перекладається як "варене зерно".
У Греції та Україні страва спочатку була пов'язана з покійними, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят.
З куті починали Різдвяну трапезу у Святвечір та закінчували ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків.
Кутя завжди була присутня на столі в Різдво, Хрещення та інші православні свята.
Традиції куті
Що стосується різдвяної куті, то за старих часів вважалося, що чим багатша (тобто смачніша та ситніша) кутя, тим кращим буде врожай і вищим статок у родині.
Також, кутю за традицією їдять усі члени родини і нею навіть пригощали худобу та свійських тварин, щоб ті не хворіли та приносили приплід у новому році.
А під миску з кутею клали колоски, які потім зберігали цілий рік як оберіг.
Обов'язково залишали мисочку із цими ласощами і для душ покійних предків.
У наші дні ритуальний зміст куті майже втратився, але у сільській обрядовій кухні вона все ж посідає одне з почесних місць.
Як приготувати кутю на свята
Для кожного свята існує окремий спосіб приготування куті.
Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини.
Є три різновиди приготування куті:
- багата кутя (пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір);
- щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);
- голодна кутя (на Водохреща, страва із зернової основи і підсолоджувача).
Також, до різдвяної куті прийнято подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів, або з їхньої суміші, чи з мигдалю.
5 найкращих рецептів куті на Різдво
Рецепти куті, яку готують в різних куточках України.
Кутя «Панська»
Інгредієнти:
- 500 г пшениці \ рису (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі),
- 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги,
- 200 г волоських горіхів,
- 100 г мигдалю,
- 200 г маку.
Як приготувати кутю "Панська":
- Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки.
- Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води.
- Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги.
- Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою.
- Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою.
- Додайте трохи меду або цукру - але не багато, бо родзинки дуже солодкі.
Кутя «Українська»
Інгредієнти на 2 склянки пшениці:
- 3 л води,
- 1 склянка маку,
- півсклянки посічених ножем волоських горіхів,
- 1 яблуко,
- 1/3 склянки меду,
- 1 неповна склянка цукру-піску.
Як приготувати кутю «Українська»:
- Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину.
- Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч.
- Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води.
- Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть.
- Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть.
- Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука.
- Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.
Кутя з рису та варення
Інгредієнти:
- 1 склянка рису,
- цукор за смаком,
- дрібка солі,
- 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).
Як приготувати кутю з рису та варення:
- Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння.
- Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води.
- Знову відкиньте на сито й охолодіть.
- З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом.
- Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока.
- Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.
Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками
Інгредієнти:
- 250 г рису,
- 100 г мигдалю,
- 100 г родзинок,
- цукор і цукрова пудра за смаком.
Як приготувати кутю з рису з мигдалем та жовтими родзинками:
- Рис приготуйте, як за попередніми рецептами.
- Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, потім розітріть.
- Додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.
Кутя з ячменю та заморожених ягід
Інгредієнти:
- півсклянки ячменю,
- 6-7 склянок води,
- 3-4 столові ложки цукру або меду,
- 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці),
- півсклянки жовтих та чорних родзинок,
- 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.
Як приготувати кутю з ячменю та заморожених ягід:
- У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати.
- Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години.
- Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини.
- Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша.
- Подавайте охолоджену.
Тепер ви знаєте історію та традиції куті, а також 5 найкращих рецептів куті на Різдво 2020.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Січень 2020: народні свята та традиції
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привітання з Новим роком 2020 та Різдвом українською мовою у віршах
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 проверенных способов, как загадать желание на Новый год 2020