Харчування дитини у віці від 12 місяців до 3-х років
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Наказ №149 МОЗ України від 20.03.2008
Про затвердження Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років
3.4.1.Загальні положення
Важливо в цей період сформувати у дитини принципи здорового харчування, які надалі будуть сприяти її здоровому розвитку та збереженню здоров’я. Процес формування навичок здорового харчування буде більш успішним, якщо харчування усієї сім’ї буде відповідати цим принципам.
Діти віком старше року можуть вживати їжу, яку їдять дорослі з сімейного столу. Рекомендоване число годувань для дитини складає не менше 5-ти разів на день – три основних та два додаткових прийоми.
Основні принципи здорового харчування дитини віком 1-3 роки
1) Продовжувати грудне вигодовування і на другому році життя.
2) Раціон харчування дитини повинен бути різноманітний, щоденно повинен містити свіжі овочі та фрукти.
3) Рекомендовано нежирні сорти м’яса, риби, печінка, яйця.
4) Страви повинні бути м’якими, кашоподібної гомогенної консистенції у вигляді пюре, суфле, тефтельок, парових котлет, а фрукти та овочі дрібно порізані. З появою корінних зубів у дітей, їжа за консистенцією може бути такою, як у дорослих.
5) До 2-х річного віку в раціоні харчування дитини молоко та молочні продукти повинні бути звичайної жирності (3,2% або 3,5%), а для дітей старше 2 років рекомендовані молоко та молочні продукти зі зниженим вмістом жиру. Використовують в раціоні кисломолочні продукти.
6) Для профілактики йододефіцитних станів, при приготуванні їжі, слід використовувати йодовану сіль.
7) Їжа повинна піддаватися ретельній кулінарній обробці і даватись дитині не пізніше, ніж через 30 хвилин після приготування.
3.4.2. Консультування матері з харчування дитини від 12 місяців до 3 років
Надайте консультацію матері по можливому продовженню грудного вигодовування і на другому році життя дитини. Порекомендуйте щоденно включати в раціон харчування дитини різноманітні продукти: овочі, фрукти (переважно місцеві) та у свіжому вигляді.
Використовувати в раціоні харчування нежирні сорти м’яса, птиці (без шкірки), риби, печінку. При недостатності в раціоні дитини м’ясних продуктів необхідно збагатити раціон бобовими (квасоля).
Дитина повинна отримувати хліб, крупи, макаронні вироби, картоплю, молоко та кисломолочні продукти, яйця, олію та вершкове масло.
Порекомендуйте матері при приготуванні їжі не зловживати сіллю, цукром, приправами та спеціями.
3.5. Штучне та змішане вигодовування
Оптимальним методом вигодовування дитини є грудне молоко. В деяких випадках, коли неможливо вигодування грудним молоком, дитина повинна отримувати повноцінне для свого віку харчування. В таких випадках дитина вигодовується адаптованою сумішшю.
Батьки дитини повинні бути проінформовані у повному обсязі про ризик для здоров’я дитини, який існує у випадку вигодовування дитини сумішшю. Необхідно
проконсультувати батьків, як безпечно приготувати суміш та правильно її зберігати (не використовувати суміш, якщо минуло понад 40 хвилин із моменту її приготування).
Режим харчування при вигодовуванні сумішшю залишається вільним.
Введення продуктів та страв прикорму у дітей, які знаходяться на штучному
вигодовуванні, адаптованими молочними сумішами, не відрізняється від аналогічних у дітей з грудним вигодовуванням.
При змішаному вигодовуванні догодовувати сумішшю необхідно з ложечки і тільки після прикладання дитини до обох грудей.
Кількість молочної суміші у значній мірі залежить від маси тіла дитини. Необхідно пам’ятати, що кількість їжі, яка використовується на одне годування, не завжди однакова впродовж дня.